Møtevettreglene – Landsmøte 2019

den

Hvordan komme seg igjennom landsmøtet i Norsk sykepleierforbund? Flere har bedt om en ønskereprise av Møtevettreglene som jeg skrev til Landsmøte 2015. Og det skal de selvsagt få. Så til hjelp og glede for nye og gamle lesere:

Legg ikke ut på landsmøte-tur uten trening.

Om du ikke har lest møtepartiene, diskutert noen av sakene med delegasjonen din eller tenkt noe over hva du selv mener om de forskjellige sakene som skal debatteres, så blir det å delta på landsmøte ganske så slitsomt. Sakmengden er overveldende og fra talestolen kommer det til å komme enormt mange gode argumenter, både for og imot, som man plutselig må ta stilling til.

Blæretrening anbefales, her blir det ikke mange muligheter for å gå på do. Sykepleiere i klinisk praktisk har allerede søster-blære og ingen trening er nødvendig. Om du f.eks jobber som en frikjøpt HTV og dermed har fått en blærekapasitet av normal størrelse: ikke fortvil. Tilgangen til vann under møtet er minimal så det er ikke mange dråpene nyrene lar slippe ut til blæra.

Turnusarbeidere har en fordel for det blir kort hviletid mellom vaktene, og du må regne med dobbelvakter flere dager på rad. Fyll vesker og bærenett med godiser fra frokostbuffen, det kan bli lenge til du får spise igjen.

Meld fra hvor du går

Vi er på Jessheim, til og med i utkants-Jessheim, så det er ikke mange steder man kan gå. Likevel, det er fint om delegasjonslederen vet hvor du er. Det kan være farlig å vandre rundt på måfå i gangene. Man risikerer å bli utsatt for aggressiv lobbing. Vær særlig forsiktig om du ser en med gul snor rundt halsen. Dette kan være en faggruppeleder eller et forbundsstyremedlem som sikter seg inn på deg. De har ikke stemmerett og er ute etter å få deg til å bruke din stemme i deres favør.

Vis respekt for meldinger fra ordstyrerbordet

Om du ikke får med deg beskjedene herfra kan det bli ubehagelig å være møtedeltaker. Ordstyrene er rekruttert blant organisasjonens mest militante medlemmer og legger ingenting imellom for å disiplinere DEG!

Vær godt kledd

Her er det forskjellige hensyn som må vurderes. Kle deg gjerne i din delegasjons-uniform, men ta høyde for temperaturskifte i møtesalen, her kan det både være kald aircon-vind og glodhet debatt i tung luft. Lag-på-lag-plagg anbefales for temperaturregulering anbefales. Godt skotøy for hurtig gange mot talestolen er et must dersom du er en taletrengt type. Kortvokste bør imidlertid bruke platåsko – talestolen er ganske høy.
Husk! Antrekket skal vare hele dagen – her blir det ikke lagt inn tid til klesskifte før middag.

Lytt til erfarne organisasjonsfolk

Trodde du at logikk og kjennskap til hvordan ting gjøres andre steder var nok? Tro om igjen. Sykepleierforbundet har sin egen vri på det meste. Eneste måten å finne ut av det er å se på hva de erfarne NSFerne gjør. Om du lurer på hvorfor er svaret som regel «Slik har vi alltid gjort det».

Bruk elektronisk sakskart og app

«Jeg savner permen» – anonym, tidligere studentleder

Sorry kjære, framtiden er nå. Hvorfor gjøre det enkelt når man kan gjøre det elektronisk?
«Easymeet» er forresten en app for møtedokumenter og valg, ikke en sjekke-app slik man lett skulle tro.

Stem ikke alene

Da taper du saken og alle andre syns du er en særing. Trenger du hjelp til å få flere til å stemme sammen med deg kan det være smart å alliere seg med de proffe  lobbyistene – de beste på dette er studentrepresentantene, faggruppene og Oslo-delegasjonen.

Trekk saken din i tide, det er ingen skam i å skifte mening.

Du blir også poppis blant ordstyrerne, noe som kan komme deg til gode senere. Særlig er dette noe du bør vurdere dersom klokken begynner å nærme seg midnatt.

Spar på kreftene og ikke grav deg ned i mikroskopiske detaljer

Møtedagene legges opp nesten uten pauser og varer i utgangspunktet fra 08.30 til 20.00. I tillegg vil det helt garantert bli kveldsmøter fra kl 21 både tirsdag, onsdag og torsdag. Utstrakt flisespikkeri anbefales kun dersom du elsker stolen din i landsmøtesalen og gjerne vil sitte på den hele natta.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s