Skal vi ikke hjelpe Sverige, Bent?

Det har nettopp vært feiret midsommar i Sverige – men Sverige brenner fortsatt. I alle fall kan det se ut som det brenner godt under føttene til fullstendig utslitte helsearbeidere, og et blått lys for mange av de smittede COVID-19-pasientene i Sverige.

I Norrbotten i Nord-Sverige er smittesituasjonen helt ute av kontroll. Det er hjerteskjærende å lese om helsepersonell som gråter på jobb og om 70 % sykefravær blant helsearbeidere. Sist torsdag fikk sykehuset i Gällivare inn en ny koronapasient i timen. Smittetrykket har dessverre ikke gitt seg siden da og kapasiteten på sykehuset er for lengst oversteget. Pasienter har måtte bli flyttet til andre sykehus i landet, men helsetjenesten i hele landet er under sterkt press.

I vår sendte Norge et Emergency Medical Team (EMT) til Italia for å hjelpe dem i en utfordrende situasjon . Det var både riktig og viktig. Nå er det kanskje på tide at vi gjør det samme for Sverige, vårt broderfolk. I hele Helse Nord-området har vi per i dag ikke en eneste korana-pasient innlagt. Kan vi virkelig stå på grensen og skue inn over Nord-Sverige for å se på at våre svenske venner kneler under denne belastningen, uten å løfte en finger for å hjelpe?

Finland har allerede tilbydd seg å hjelpe. I følge NRK sier innenriksministeren i Finland at de er beredt til å hjelpe med både testing og intensivbehandling. Og Lapplands sykehus i Rovaniemi har gitt et konkret tilbud til bistand til Norrbotten.

Vi har en hel rekke sykehus på rad og rekke oppover den nordnorske kysten. Vi bør kunne tilby å ta over intensivpasienter (akkurat som Tyskland gjorde for land i sentral-Europa), vi har kapasitet til å teste, vi kan sende utstyr og vi har mulighet til å sende helsearbeidere slik vi gjorde til Italia. Og til forskjell fra oppdraget EMT gjorde i Italia så vil jo språket ikke være et problem hos søta bror.

Kjære Bent Høie: Om Sverige trenger vår hjelp så bør du tilby den. NÅ!

3 kommentarer Legg til din

  1. Anders Bayer sier:

    Bra debattinnlegg! Dette har jeg tenkt og snakket om lenge. Rart at ingen har tatt dette inn over seg på sentralt hold. Kanskje svenskene ikke ønsker norsk hjelp?

    Hilsen
    Anders Bayer
    komm.stab / OUS

    Liker

    1. Marianne sier:

      Det synes jeg også er rart. Men fikk en kommentar via Facebook i dag at dette jobbes med i Tromsø akkurat nå

      Liker

  2. Hei. EMT er et EU samarbeid og alle land kan få hjelp, også Sverige. Ved katastrofer av ulik art, er det ofte et problem at masser av hjelpeorganisasjoner i beste mening reiser inn i land for å hjelpe, men i stedet skaper mer arbeid for vertslandet…det er også rapportert om bortføring av barn under dekke av å være en hjelpeorganisasjon. Av den grunn er det bestemt at landet som er rammet av en katastrofe eller pandemi som det her er snakk om, må be om hjelp. På den måten vet man at hjelpen er ønsket og hvem det er som kommer for å hjelpe. Forespørselen går til EU som deretter kontakter de ulike landene som har EMT. Sverige har ikke bedt om denne hjelpen,men vet at de kan gjøre det. Jeg reiser gjerne dit om det blir behov. Janeck

    Liker

Legg igjen en kommentar